Sini Alusniemen kuulumisia

Sini Alusniemen kuulumisia

Ski Jyväskylän hiihtäjä Sini Alusniemi on pitkän linjan kestävyysurheilija, saimme hänet edustamaan värejämme viime kaudella. Alusniemi on pitkien massahiihtojen lisäksi menestynyt erinomaisesti myös vapaan tyylin lyhyemmillä matkoilla saavuttaen useita TOP10 sijoituksia SM-hiihdoissa. Lisäksi hän kilpailee kesäkaudella maastopyöräilyssä. Harjoittelun ohesessa Sini työskentelee kokoaikaisesti Jyväskylän ammattikorkeakoulussa opintoasioiden koordinaattorina.

Mitä kuuluu ja millaisia tavoitteita sinulla on kuluvalla kaudella? 

Orientoituminen pitkiin hiihtoihin on alkanut. Kesän laji pyöräily tukee hiihtoharjoittelua ja palvelee hyvin talven kisoja. Tähtäin on tänäkin talvena pitkillä matkoilla. Kilpailukausi alkaa Savonia-hiihdolla 11.2.2023 ja sitä seuraavat muun muassa Finlandia, Jyväskylä Ski Marathon ja Vuokatti-hiihto. Myös Lapponia-hiihtoon osallistuminen kiinnostaa.

SM-hiihdoissa on tänä vuonna myös hyvin tarjolla minulle sopivia vapaan tyylin kisoja.  Esimerkiksi Inarin 30km vapaalla on tarkoitus lähetä hakemaan omaa parasta suoritusta. 

Olet aikaisemmilla kausilla valmentanut itse itseäsi, onko tilanne sama tällä kaudella? 

Kyllä, valmennan edelleen itseäni. Olen kokenut sen hyväksi ratkaisuksi. Itse tiedän parhaiten muun muassa palautumisen ja harjoittelun sovittamisen muuhun elämään, kun elämässä on myös perhe ja työ. 

Miten työn ja urheilun yhdistäminen onnistuu?  

Työskentelen JAMKilla Opintoasioiden koordinaattorina. JAMKilla työskentely sopii urheilijalle erittäin hyvin. Muun muassa mahdollisuus tehdä töitä hybridinä on kätevää eli etätyötä ja lähityötä voi yhdistää, se on urheilijalle hyvä ratkaisu. Etäpäivinä treenit on helppo toteuttaa, kun aikaa ei kulu työmatkoihin ja siirtymiin, vaan lenkille voi lähteä suoraan työpäivän jälkeen. Työaika on myös liukuva.  

Toki pitää etukäteen suunnitella kaikkia toteutuksia, pyrin suunnittelemaan vähintään seuraavan päivän ohjelman ja yleensä muutaman päivän eteenpäin.

Miten työantaja voi parhaiten tukea kokoaikaista työtä tekevää urheilijaa? 

Esimerkiksi mahdollistamalla hybridi- ja  etätyömallin sekä joustamalla kun edessä on matkustuspäiviä esimerkiksi kisojen takia. 

Mikä haastavinta työn, urheilun ja perheen  yhdistämisessä? 

Ajankäyttö. Työn ja urheilun lisäksi aikaa tulee löytyä myös perheelle. Palautumisesta on pidettävä tarkasti huolta kun tärkeitä asioita on paljon.  

Millaisia vinkkejä antaisit ajankäyttöön kiireiselle urheilijalle tai liikkujalle? 

Hyödynnä työmatkat, jos käyt lähitöissä. Siitymistä saat hyvän ja pitkän lenkin tehtyä, jos lenkkeilet meno- ja paluumatkat. Ei haittaa vaikka harjoitus on kahdessa osassa, vaikutus keholle on kutakuinkin sama kuin yhteen putkeen tehdyllä lenkillä. 

Myös esimerkiksi lasten harrastukset kannattaa hyödyntää ja käydä itse lenkillä samalla kun lapsi on omissa treeneissään. 

Hiihtokausi on tosiaan startannut, millaisia vinkkejä antaisit tavalliselle kuntohiihtäjälle ladulle siirtymiseen? 

Usein aloitetaan liian kovilla ja pitkillä lenkeillä. Hiihtoliike kannattaa ottaa kesän jälkeen haltuun pikkuhiljaa. Jos sortuu liikaan intoon heti alussa, ovat lajikohtaiset lihakset pian jumissa ja homma ei ole enää kivaa. Maltilla siis liikkeelle. 

Mainitsit Jyväskylä Ski Marathonin tulevan kauden kisoista kertoessasi, se on ilmeisesti siis ohjelmassa mukana. Millaisia fiiliksiä sinulla on tästä “kotikisasta”? 

Jyväskylä Ski Marathon on ohjelmassa tänäkin vuonna. Se on yksi parhaista pitkistä hiihdoista! Reitti kulkee ihan kotimme ohitse, joten JSM:llä hiihdän omissa treenimaastoissa. On hienoa päästä suoraan kotoa kisaamaan ilman matkustamista. 

Close Menu