Seuran hiihtäjä Pauliina Pirinen menestyy sekä hiihdossa että jalkapallossa

Seurassamme on useita urheilijoita, jotka yhdistävät useamman lajin harrastamisen menestyksekkäästi. Näistä yksi on Pauliina Pirinen! Mutta miten kahden lajin tavoitteellinen harrastaminen onnistuu ja mitkä asiat motivoivat Pauliinaa molempien lajien harrastamiseen? Lue Pauliinan haastattelu alta!

  • Olen Pauliina Pirinen, 17 vuotta eli syntynyt 2004. Opiskelen Schildtin urheilulukiossa toista vuotta ja kiivaan urheilutahdin sekä urheiluun ja kouluun liittyvien tavoitteiden vuoksi käynkin lukion neljään vuoteen. Olen asunut koko ikäni Jyväskylässä ja niin ikään edustanut Ski Jyväskylää (Huhtasuon hiihto) jo pienestä asti. Tällä hetkellä hiihdossa kuulun Ski Jyväskylän nuorten kilparyhmään sekä valtakunnalliseen U18-valmennusryhmään. Treenitunnit ryhmien kanssa jäävät usein kuitenkin melko vähäisiksi, sillä jalkapallon puolella pelasin kuluneella kaudella Kansallista liigaa JyPKin edustusjoukkueessa sekä nuorten SM-sarjaa B-tytöissä. Jalkapallossa kuulun myös nuorten maajoukkueeseen. 

  • Olen harrastanut hiihtoa oikeastaan koko ikäni ja jalkapallon olen aloittanut 5-vuotiaana. Mukaan on mahtunut myös monia muita lajeja, kuten yleisurheilua, uimakouluja ja joukkuevoimistelua. Hiihtäminen on tullut mukaan äidin lajitaustan kautta ja jalkapallo isän. Molemmissa lajeissa tavoitteellinen harrastaminen ja kilpailut veivät heti mukanaan, joten lajivalinnat ovat tapahtuneet kuin itsestään. 

  • Kahden lajin tavoitteellinen harrastaminen on usein melkoista tasapainoilua ja aikatauluttamista myös koulun kanssa. Jalkapallossa kausi kestää usein jopa helmikuusta lokakuun loppuun eli kisakaudet menevät osin päällekkäin. Tähän asti lajien yhdistäminen on sujunut yllättävänkin hyvin, sillä harjoitteluni eroaa melko paljon muiden ikäisteni hiihtäjien harjoittelusta. Vaikka lajit myös tukevat hyvin toisiaan, täytyy välillä tehdä kompromisseja ja esimerkiksi kesällä vähemmälle jäänyttä hiihtoharjoittelua korvata kiinni syksymmällä. Onneksi molemmissa lajeissa valmentajat ovat suhtautuneet yleensä myönteisesti molempien lajien harjoittelemiseen. 

  • Jalkapallossa joukkue tuo vastapainoa hiihdolle yksilölajina. Molemmat lajit ovat harjoitellessa erittäin monipuolisia ja kehittymisen mahdollisuuksia on rajattomasti. Hiihdossa parasta onkin, kun itsestään saa annettua kaiken irti ladulla. Jalkapallossa puolestaan olen päässyt kokemaan kansainvälistä kulttuuria ulkomailla pelatessa, mikä tarjoaa huikean fiiliksen. Molemmissa lajeissa harjoittelun tuoman kehityksen näkeminen on parasta, voittamisen tunne on jotain niin mahtavaa!

  • Omalla kohdallani jalkapallokausi oli hetki sitten vielä täydessä vauhdissa, joten hiihtokauden suunnitelma on vielä osin vasta tekeillä. Sen ainakin tiedän, että haluan hiihtää molemmilla tyyleillä erityisesti normaalimatkoja ja sprinttejä sekä tavoitella hyviä sijoituksia ainakin nuorten SM-kisoissa. Ja onhan henkilökohtaisten kisojen lisäksi Ski Jyväskylässä tällä hetkellä tarjolla myös hyviä viestijoukkueita! Toivottavasti saadaan hyvä ja luminen talvi harjoittelulle!

Kuvat: Touho Häkkinen ja Olli Backman

Close Menu